TURKISH STUDENT - Yurtdışı Eğitim Rehberiniz
HomeÜlkelerFransa'da EğitimFransa’da Öğrenciyken Çalışmak
Fransa'da Öğrenciyken Çalışmak

Fransa’da Öğrenciyken Çalışmak

Fransa’da her öğrenci herhangi bir yüksek eğitim kurumuna kayıt yaptırdığı  (Avrupa Topluluğu üyesi bir ülke vatandaşı değilse, oturma kartı aldığı) andan itibaren  çalışma hakkı kazanır ve sosyal güvenlik sistemine dâhil olabilir.

Öğrenciyken çalışmak son derece sık görülen bir durumdur.

Fransa’da yarı-zamanlı çalışmak harcamaların tamamını karşılamaya yetmez, sadece katkı amaçlı bir gelir sağlar. Bu da oldukça önemlidir!

Bu hak Fransa’ya ilk kez gelen veya öğretim kurumlarının ilk senesine kayıt yaptıran öğrenciler için de geçerlidir.

Yasal haftalık çalışma süresi bir yıl üzerinden ortalama 35 saattir. Yasalar yabancı öğrencilerin yılda 964 saat çalışmalarına olanak tanır. Bu da hafta içinde yarı zamanlı bir çalışma (haftada 17.5 saat) ve 3 aylık bir dönem için (aralıksız veya değil) tam zamanlı bir çalışmaya karşılık gelmektedir. Öğrenci daha fazla saat çalışabilir: 20-25 saat.

Fransa’da asgari ücret “SMIC” uygulaması bulunmaktadır ve asgari ücret çalışılan saat başına brüt (yani yaklaşık % 20’lik zorunlu sosyal kesintiler yapılmadan) 9 Avrodur.

Bir iş kontratı veya çalışacakları iş yerinden çalıştırma vaadi belgesi alındıktan sonra Avrupa Topluluğu veya Avrupa Ekonomik Alanı içindeki ülke vatandaşı olmayan öğrenciler resmi iş gücü servislerinden (Bölge İş ve Çalışma Müdürlüğü – DDTE) Geçici Çalışma İzni (APT) almak zorundadırlar.

Fransa’daki eğitiminizi bitirdikten sonra çalışmak

Öğreniminiz sona erdiğinde Avrupa Topluluğu vatandaşı olmasanız bile bir iş yeri tarafından işe alınabilirsiniz.

O zaman öğrenci statünüzde değişiklik yaptırmanız gerekir (Öğrencilikten çıkıp ücretli statüsüne geçiyorsunuz) ve bunun için özel bir prosedür izlemeniz gerekir.

Oturduğunuz yere göre dosyanızı oluşturmak için gerekli bilgileri Belediye, Karakol, İlçe veya İl Emniyet Müdürlükler’inden öğrenebilirsiniz.

Bunun için mutlaka bir iş sözleşmesi veya bir Fransız işletmesinden alacağınız işe alma vaadi belgesi göstermeniz zorunludur.

Başvurunuzu değerlendirmek için idare, işletmenin gerekçesi, sizin profiliniz veya görmüş olduğunuz öğrenimin süresi gibi bir takım kriterleri dikkate alacaktır.

Başvurunuz kabul edildiğinde (ancak bunun garantisi yoktur) size “ücretli” ibareli geçici oturma kartı verilecektir.

Üniversite ve okul işleri Bölge Merkezleri –CROUS- Fransa’nın her bölgesinde öğrencilere yönelik iş duyuruları yapacaklardır.

Tags

info@turkishstudent.com.tr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.