TURKISH STUDENT - Yurtdışı Eğitim Rehberiniz
Fransa’da Eğitim

Fransa’da Eğitim

Fransız yüksek öğretim sistemi eğitim kurumları açısından büyük bir çeşitlilik üzerine kuruludur. Üniversitelerin dışında yüksek eğitim veren pek çok başka okul ve enstitüler mevcuttur. Bütün bu yüksek öğretim kurumlarındaki eğitim kalitesi Devlet güvencesindedir.

Fransız yüksek eğitim sistemi, eğitim kurumları açısından büyük bir çeşitlilik üzerine kuruludur.

Bütün yüksek öğretim kurumlarında eğitim kalitesi Devlet tarafından titizlikle takip edilir.

Verdiği eğitim-öğretimin mükemmelliğiyle tanınan 227 Fransız yüksek eğitim kurumu CampusFrance üyesidir ve bu kurumlara başvurular CampusFrance üzerinden yapılmaktadır.

Yüksek öğretim programlarına daha önceden girmiş olan uluslararası öğrenciler de bu eğitimlerini Fransa’da uzmanlık eğitimleriyle tamamlama olanağına sahiptirler.

Dolayısıyla bu öğrenciler tamamlamış oldukları bu eğitim aşamalarından muaf olarak Fransız eğitim programlarına dahil olabilirler. Bu Fransa’da eğitim almanın en avantajlarından biridir.

Fransız yüksek eğitim sistemi

Fransız yüksek eğitiminin portresi…Fransız yüksek öğretiminin genel özelliklerini keşfedin. Fransız eğitim sistemi sabit ve katı bir sistem değildir: Değişik eğitim kurumları ve öğretim programları arasında geçiş imkânları sunmaktadır.

Ne tür bir eğitim kurumu seçmeliyim?

Fransız yüksek eğitim sistemi sadece üniversitelerden oluşmamaktadır.Üniversitelerin yanında ‘Grandes Ecoles’ ler, uzmanlık eğitimi veren okullar, mühendislik, mimarlık, ticaret ve işletme okulları gibi kurumlar da yüksek eğitim vermektedir. Bu çeşitlilik öğrencilere büyük bir seçim özgürlüğü sunmakta ve bu özgürlük de Fransız yüksek eğitim sisteminin en güçlü yanını oluşturmaktadır.

Üniversiteler

Üniversiteler temel, teknolojik ve mesleki eğitim programları düzenleyen kurumlardır.

Bütün bilim dallarını kapsayan üniversiteler öğrencileri bilimsel araştırma ve meslek yaşamına hazırlayan kurumlardır.

Öğrenciler bütün üniversitelerde devlet diplomaları veya özel diploma programlarında öğrenim görebilirler.

Fransız üniversitelerinde 1,5 milyon kayıtlı öğrenci bulunmakta olup bunların aşağı yukarı % 10’unu her milliyetten yabancı uyruklu öğrenciler oluşturmaktadır.

Uzmanlık eğitimi veren okullar

Bu okullar oldukça seçici olup üniversitelere oranla çok az sayıda öğrenci almaktadırlar.

Bu okullar özel ya da devlet kurumları olabilir ve verdikleri eğitim-öğretimle özel meslek eğitimi verirler…

Mühendislik bilimleri, iş idaresi, sanat, mimarlık, hukuk gibi oldukça değişik alanlarda, mesleklerde elemanlar yetiştirirler.

“Grandes Ecoles” adı verilen öğretim kurumları bu sınıfta yer alır ve Fransız sistemine özgü bir grup oluştururlar. Bu okullar kendine has yapılarıyla oldukça prestijli ve girilmesi son derece zor okullardır.

“Grandes Ecoles” ler yüksek seviyeli mühendis ve yöneticilerin yanında sanat, edebiyat ve insan bilimleri alanlarında uzmanlar da yetiştirirler.

Bu okulların öğrencileri özellikle uluslararası iş pazarında aranan elemanlardır.

Fransa’da eğitim hayatı nasıl düzenlenir?

Fransa’da dersler teori anlatımına dayalı klasik ve pratiğe dayalı uygulamalı yöntemle işlenir. Akademik yıl genelde Eylül veya Ekim ayında başlar ve Mayıs ya da Haziran ayı gibi sona erer.Yıl içi yapılan kontroller ve genel sınavlar olmak üzere iki tıp sınav vardır.

Fransız yüksek eğitiminde iki tür ders yapma yöntemi bulunmaktadır:

Klasik ders yöntemi: 100 ila 1000 kişilik anfilerde öğretim elemanının ders anlatıp öğrencilerin not aldığı ders yöntemidir. Bu dersler için çoğu zaman öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve öğrencilerin dönem sonunda sınavlara hazırlanmak için edinebildikleri teksir halindeki ders kitapçıkları bulunmaktadır.

Uygulamalı Çalışmalar – Yönlendirmeli Çalışmalar: Uygulamalı çalışmalar ve yönlendirmeli çalışmalar belli sayıda öğrencinin katıldığı gruplar halinde yapılır ve derslerde öğrenilen teorik bilgileri pekiştirmeye ve uygulamaya yöneliktir. Bunlar katılımların kontrol edilmediği klasik derslerin aksine zorunludur.

Akademik yıl

Fransa’da akademik yıl, öğretim kurumlarına ve izlenen programlara göre, Eylül veya Ekim ayında başlayıp Mayıs ya da Haziran ayında sona erer.

Üniversite akademik takviminde değişik tatil dönemleri yer alır: Aralık-Ocak aylarında Noel ve yılbaşı tatilini içine alan iki hafta; Şubat ayında iki haftalık kış tatili ve Mart sonu-Mayıs başlarında iki haftalık Paskalya tatili yapılır. Yaz tatili ise iki aydan fazla sürer ve her yıl Temmuz-Ağustos aylarını içine alır.

Sınavlar

Fransız yüksek öğretim sisteminde iki tür sınav bulunmaktadır.

Yıl içi kontroller, yıl içi öğrenilenleri ölçmeye yönelik olarak yapılır ve yıl boyunca kısa sınavlar olarak gerçekleştirilir.

Genel sınavlar da derslerin tamamını kapsayacak şekilde iki kez yapılan sınavlardır.

Üniversitede dersler genellikle birbirini tamamlayan modüller (birbiriyle bağlantılı ders grupları) şeklinde düzenlenir. Diploma, bazıları zorunlu bazıları seçmeli “n” sayıda modül içerir.

Eğitim masrafları ne kadardır?

Öğrenciler üniversiteler için sadece 175 ile 550 avro arasında değişen yıllık bir eğitim harcı ödemektedirler. Özel okullar ve « Grands Ecoles » ler için de ücretler 300 ile 15.000 avro arasında değişmektedir.

Fransa’da nerede okumalı?

Paris dışındaki kentlerin hepsinde de her alanda çok kaliteli okullar mevcuttur. Bu üniversiteler için de böyledir ama en önde gelen işletme ve mühendislik okullarının çoğu da bu şehirlerdedir.

Belki Fransa’da arkadaşlık, aile gibi bağlarınız vardır. Bu durumda onlara yakın bir yerde yaşamak isteyebilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse “Nerede öğrenim görmeliyim “ sorusuna verilecek yanıt eğitiminiz için ayırabileceğiniz maddi olanaklara bağlıdır.

Fransa’daki yaşam maliyeti diğer Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslanabilir. Ülke genelinde yaşam maliyeti homojen değildir. Örneğin Paris’te yaşam özellikle kiralar açısından diğer kentlere göre daha yüksektir.

Şunu hemen söyleyelim: Paris’te ucuz kiralık ev bulmak neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle biz öğrencilere daima Fransız öğrencilerin % 80’inin de yaptığı gibi Paris dışında bir şehirde okumalarını tavsiye ediyoruz.

Paris dışındaki kentlerin hepsinde de her alanda çok kaliteli okullar mevcuttur. Bu üniversiteler için de böyledir ama en önde gelen yöneticilik ve mühendislik okullarının çoğu da bu şehirlerdedir.

Paris kuşkusuz en çok bilinen ve yabancı öğrencilerin en çok istedikleri şehirdir. Ancak Paris yaşamanın ve okumanın en kolay olduğu yer değildir.

Paris dışında gidilebilecek yerler oldukça çok ve buralarda yaşam kalitesi çok yüksektir.

Bir noktayı belirtelim: Kaliteli yüksek eğitim Paris’e özgü bir ayrıcalık değildir.

Işıklar Şehri doğal olarak sizi çekiyor olsa da Paris, hızlı tren TGV ile Lille veya Orléans’a bir saat; Lyon, Nantes, Poitiers, Rennes veya Dijon’a iki saat; Marsilya, Montpellier veya Rochelle’e ise sadece üç saat mesafededir.

Paris dışında, tercihinize göre büyük şehirlerde, daha küçük şehirlerde, deniz kıyısında, dağlara yakın ve büyük doğa zenginliklerine sahip yerlerde öğrenim seçeneklerine sahipsiniz.

Buralarda stresten uzak, rahat ve konforlu bir yaşam sürebilir, çok daha rahat sosyalleşebilirsiniz

Dikkate alınması gereken diğer faktörler nelerdir?

İngilizce eğitim programlarının sayısı hızla artmakla birlikte, Fransa’da çoğunlukla dersler Fransızca yürütülmektedir. Dolayısıyla gitmeden önce iyi derecede Fransızca biliyor olmanız tavsiye ediyoruz. Bu şart büyük ölçüde eğitim başarınızı etkileyecektir.

Fransa’da eğitim için işlemlerinize başlayacağınız zaman ile Fransa’ya gitmeniz arasında birçok ay geçecektir. Fransızca seviyenizi ölçmek ve gerekirse geliştirmek için bu arayı değerlendiriniz. Bunun için her ülkede değişik olanaklar bulunmaktadır.

Gerek CampusFrance Merkezleri gerekse Fransa Büyükelçiliği’ne bağlı kültür servisleri sizi bu konuda “doğru adreslere” yönlendirecektir.

 

Tags

info@turkishstudent.com.tr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.